węglowodany
W tej grupie wyróżniamy cztery cukry: glikozydy, saponiny, taniny i kwasy organiczne. Pierwszym związkiem pochodnych węglowodanów są glikozydy, pochodne cukrowców. Są zwykle bezbarwne i gorzkie w smaku, niemniej jednak niektóre silnie oddziaływają na organizm człowieka, szczególnie te zawierające cyjanowodór, które występują w niektórych paszach i pestkach śliwek, moreli i brzoskwiń. Saponiny to węglowodany minimalizujące napięcie powierzchniowe, jednak zwiększające pienienie i stabilizujące tłuszcze, stąd bywają wykorzystywane do wyrobu napojów chłodzących i chałwy. Taniny występują w mniejszych ilościach w grzybach,a także a kawie i herbacie. Mogą zmniejszać wchłanianie poprzez organizm metali ciężkich. Ostatnim z pochodnych węglowodanów są kwasy organiczne. Można do nich zaliczyć kwas mlekowy, bursztynowy, jabłkowy, cytrynowy,. Nadają produktom niesłychanie ciekawy, charakterystyczny smak i zapach, stając się jednocześnie źródłem energii. Powstają też w procesie fermentacji, na przykład. kwaszenia ogórków, kapusty czy też mleka, stąd przydają się w procesach żywieniowych.