węglowodany
W wielu sytuacjach mamy, priorytetowo popołudniu lub wieczorem, chęć na zjedzenie czegoś słodkiego. Jest to normalny objaw i nie powinien on nikogo niepokoić, niemniej jednak u wiele osób, niektórych już w dzieciństwie lub w młodości, u innych w wieku późniejszym, rozwija się cukrzyca. Jest to choroba wywołana niewłaściwym działaniem trzustki w naszym organizmie – w takim wypadku nie potrafi ona bowiem wytwarzać odpowiedniej ilości insuliny, enzymu niezbędnego do rozkładania węglowodanów. Nasze ciało działa bowiem w taki metodę, że rozkłada dostarczone przez naszą firmę w pożywieniu węglowodany, przetwarzając je na energię. Jeżeli brakuje insuliny, to poziom cukru stopniowo podnosi się i w efekcie nadmiar węglowodanów we krwi może wyrządzić nam poważne szkody. Tej sytuacji możemy zaradzić, biorąc sztuczną insulinę, niemniej jednak musimy w tym momencie uważać, ażeby nie zażyć za dużej albo zbyt częstej dawki insuliny, ponieważ może spowodować to niedocukrzenie, groźniejsze wręcz niż nadmierny poziom cukru. Wprawdzie współcześnie można z cukrzycą normalnie żyć, ale na jej przykładzie widzimy, jak ważna jest właściwa gospodarka cukrem w organizmie.