Kultura fizyczna od stuleci charakteryzuje się niesłabnącą popularnością. Aby jednak móc wykonywać, nieraz przecież dość złożone i prawie zawsze niezmiernie męczące i treningi, musimy dostarczyć naszemu organizmowi najważniejsze substancje w żywności. Jednymi z nich są węglowodany, czyli cukrowce. Są one zaliczane do najpotrzebniejszych substancji potrzebnych człowiekowi. W dużej mierze one odpowiadają za dostarczenie energii, która potrzebna jest, by mięśnie nadawały się do sportu – a bez tego, jak wiadomo, nie moglibyśmy w ogóle trenować. Wobec tych faktów oczywistym staje się, że osobami, jakie być może najbardziejwymagają odpowiednio wysokich porcji węglowodanów są sportsmeni, z czego zresztą doskonale eksperci od diet, którzy od dawna opracowująodpowiednie jadłospisy zbilansowane dla sportowców. cukry, właściwie rzecz jasna dobrane stanowią jedną z najbardziej istotnych części| owych jadłospisów. opracowano nawet najlepszą ilość węglowodanów, jaką powinien przyjąć atleta w ciągu pojedynczego czasu ćwiczeń. Nie jest ona jednak identyczna w przypadku dla każdego, a jej wysokość różni się w zależności od tego, ile dokładnie waży, jaką dyscyplinę uprawia oraz bierze pod uwagę inne cechy określonego sportowca. Widać więc, że stworzenie diety dla wyczynowca nie jest zajęciem łatwym i potrzeba do tego naprawdę szczegółowej wiedzy, dlatego jedynie profesjonalni i obyci dietetycy potrafią pracować z sportowcami – z uwagi na to, że ich organizmy podlegają nieustannemu trudowi, choćby z pozoru mała pomyłka autora diety może nieść ze sobą przykre konsekwencje i ryzyko niedoboru składników. Z tego powodu też niezwykle często zawodnicy pobierają najważniejsze substancje żywieniowe z innych, niż codzienne dania źródeł, jak na przykład specjalnie z myślą o nich wyprodukowane odżywki, które w ich przypadku są bardzo często używane. Ich spożywanie może bowiem bardzo polepszyć sytuację i unormować zawartość owych potrzebnych substancji w organizmie zawodnika, co na pewno jest przyczyną ich popularności. Obojętnie jednak od tego, właściwie opracowana dieta jest rzeczą podstawową.