Prawie każdy posiłek ma w sobie węglowodany, co do tego nie posiada żadnych sugestie. Znaczące nie jest unikanie jedzenia a określenie sobie granic i konsekwentne je przestrzeganie. Kuchnia zrobiła ogromny krok do przodu w ostatnich latach. W Polsce można spotkać całe mnóstwo restauracji oferujących kulinaria z innych krajów. Dzięki temu człowiek nie ruszając się z rodzinnych stron ma możliwość bez żadnego problemu poznawać smaki zagranicznych sąsiadów. Oczywiście w tym wszystkim liczy się umiar. Nie można wstając rano mieć na celu opychanie się smakołykami, jedzenie przecież nie jest bardzo istotne, nie jest sensem życia. Nie ma człowieka który zna wszystkie smaki świata, trzeba być tego świadomym. Poznanie stron wymaga czasu, delektowanie się każdym kęsem daję ogromną radość i wspomnienia. We Ci powinno się wiedzieć kiedy skończyć, w odejściu od stołu także. Niestety wielu nie potrafi określić momentu sytości. Dzieję się tak przez czas w jakim trwa posiłek. Zaleca się wolne jedzenie, jest to gwarancja uniknięcia nadwagi.