Archiwum dnia 21 kwietnia 2012

Węglowodany

sobota, 21 Kwiecień 2012

Tak to z tymi węglowodanami jest, że bez nich żyć się właściwie nie da, niemniej jednak jeżeli żyje się z ich nadmierną ilością, również nie jest dobrze. Wiadomym jest, że węglowodany edytowane są za radą metabolizmu w energię w organizmie. Ponadto, węglowodany to w dużej liczbie przypadków glukoza, która trafia do krwi. Jej poziom jest bardzo istotny, szczególnie kiedy ktoś posiada cukrzycę, musi systematycznie mieć go pod kontrolą. Mężczyźni i kobiety, które jej nie posiadają, czasem także mogą cierpieć i wyraźnie odczuwać niedobory cukru we krwi. Na szczęście można go śpiesznie podnieść, spożywając którekolwiek weglowodany. Najlepiej w takich przypadkach te zwyczajne, wbrew wszystkiemu te mniej korzystne, ponieważ to one całkiem dobrze i szybciej się wchłaniają, a tym samym są bardziej niebezpieczne. Niebezpieczne są dlatego, że kiedy jest ich zbyt dużo, to mogą powodować bardzo gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi, a taka sytuacja nie jest wskazana, ponieważ nadmiary glukozy magazynują się w organizmie, ale w postaci tłuszczu, w przeróżnych rejonach ciała. W związku z tym, mogą one doprowadzić do nadwagi. Mogą doprowadzić do zaparć. Mogą doprowadzić do cukrzycy. Z węglowodanami i ich nadmiarem nie ma żartów. Bardzo łatwo jest odróżnić te, które są dobre, o tych, mniej wskazanych. Dobrymi węglowodanami będą wszelkie nieoczyszczone, przykładowo brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo i inne towary pełnoziarniste, niemniej jednak także makaron, przeróżne kasze i strączkowe warzywa. Tymi węglowodanami, których nadmiar ma możliwość powodować ogromne spustoszenie we krwi, nie potrzebnie podnosząc poziom glukozy, to węglowodany, które były oczyszczone i przetworzone. Zawiera się tutaj, przede wszystkim białe pieczywo, makaron, płatki kukurydziane, słodycze, cukier, ziemniaki, mąka, wszystkie napoje gazowane, biały ryż, niemniej jednak także przeróżne przetwory. Koordynacja diety względem węglowodanów wcale nie jest trudna, ponieważ wystarczy przestrzegać ich pięćdziesięcioprocentowej zawartości w zwykłym jadłospisie, co jest wystarczającym, dziennym zapotrzebowaniem.