Archiwum dnia 26 lipca 2012

Białko

czwartek, 26 Lipiec 2012

Coraz częstszym problemem pośród dorosłych i dzieci jest nie tolerancja białka z mleka krowiego. Białko to występuje w niezliczonej ilości przetworów mlecznych dlatego problem jest dość poważny. Do najczęstszych objawów jest wysypka pojawiająca się w okolicach twarzy. Niestety często jest ona mylona z trądzikiem zwyczajnym albo dosłownie różowatym. Grudki przypominają jakby powiększone ciemne wągry a na mniej więcej nich jest opuchlizna, nie sposób jest ich wycisnąć, prędzej zedrze się swoją skórę niż pozbędzie się takiego wyprysku. by przeciwdziałać takim nie przyjemnym skutkom ubocznym powinno się głównie czym prędzej udać się do wykwalifikowanego specjalisty alergologa a także dermatologa, lekarze Ludzie zrobią nam odpowiednie badania i testy a jeżeli już to konieczne wypiszą recepty na konkretne lekarstwa. Trzeba także, (rzecz zdaje się oczywista) natychmiast wykluczyć wszelkie produkty zawierające białko z mleka krowiego tak ażeby oczyścić z nich nasz organizm. Warto również przypomnieć sobie kiedy, w jakim momencie, po zjedzeniu konkretnie jakiego produktu wystąpiły przedstawione wcześniej objawy alergiczne, najlepiej jest je wszystkie spisać i przy najbliższym spotkaniu z lekarzem podzielić się z nim naszymi obserwacjami. Może to być bardzo pomocna metoda, która zaoszczędzi nam kilku kosztownych testów. Niestety w naszym kraju niedużo osób zdaje sobie sprawę że ogólnie rzecz ujmując można być uczulonym na coś tak zwyczajnego jak białka. Spersonalizowane dokuczliwe objawy zrzuca na barki swojej urody, a raczej jej braku, mówi się w dużej liczbie przypadków w tak zaistniałych okolicznościach `…taka/taki już jestem, co zrobić…´ a jest to zupełna nieprawda i walczenie z nią jest naprawdę proste i ogranicza się wręcz do kilku wizyt u lekarza… Dzięki którym można ten problem naprawdę szybko ukrucić a tak nasza niewiedza spycha nas siłą na pola braku nadziei i jakiegokolwiek ukojenia. Dlatego lekarze, przede wszystkim dietetycy, alergolodzy czy dermatolodzy powinni jak bardzo często wychodzić z inicjatywami uświadamiającymi do spersonalizowanych pacjentów by przeciwdziałać braku adekwatnego wyedukowania i wiedzy na zagadnienie uczulenia na białko i sposobu jego leczenia.

węglowodany

czwartek, 26 Lipiec 2012

W wielu sytuacjach mamy, priorytetowo popołudniu lub wieczorem, chęć na zjedzenie czegoś słodkiego. Jest to normalny objaw i nie powinien on nikogo niepokoić, niemniej jednak u wiele osób, niektórych już w dzieciństwie lub w młodości, u innych w wieku późniejszym, rozwija się cukrzyca. Jest to choroba wywołana niewłaściwym działaniem trzustki w naszym organizmie – w takim wypadku nie potrafi ona bowiem wytwarzać odpowiedniej ilości insuliny, enzymu niezbędnego do rozkładania węglowodanów. Nasze ciało działa bowiem w taki metodę, że rozkłada dostarczone przez naszą firmę w pożywieniu węglowodany, przetwarzając je na energię. Jeżeli brakuje insuliny, to poziom cukru stopniowo podnosi się i w efekcie nadmiar węglowodanów we krwi może wyrządzić nam poważne szkody. Tej sytuacji możemy zaradzić, biorąc sztuczną insulinę, niemniej jednak musimy w tym momencie uważać, ażeby nie zażyć za dużej albo zbyt częstej dawki insuliny, ponieważ może spowodować to niedocukrzenie, groźniejsze wręcz niż nadmierny poziom cukru. Wprawdzie współcześnie można z cukrzycą normalnie żyć, ale na jej przykładzie widzimy, jak ważna jest właściwa gospodarka cukrem w organizmie.

Tagi: , , ,
Kategoria: Bez kategorii | Brak komentarzy »